Structural Analysis of an Analogy for Teaching Chemical Stoichiometry

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https://doi.org/10.25267/Rev_Eureka_ensen_divulg_cienc.2024.v21.i1.1202

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1202
Published: 22-11-2023
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Abstract

This research aimed to analyze an analogy used in the teaching of stoichiometry in Brazilian textbooks from a structural, semantic, and pragmatic perspective. The analogy being studied compares the fixed proportional relationships between ingredients in a cooking recipe to the relationships between reactants and products in chemical reactions. The analysis involved a review of the chapters in six textbooks that covered the topic of stoichiometry, an identification of the structure of the analogy, its characterization in structural, semantic, and pragmatic terms, and an evaluation of its presentation in the textbooks. The results showed that the analogy, present in three of the analyzed textbooks, has the potential to aid in the teaching of stoichiometry. This is because its structure focuses on the relationships between elements rather than simply describing them, and it is structurally consistent and has similarities in the contextual meanings between the mapped correspondences. The conclusion of the study suggests that although the authors of the analyzed textbooks have not fully explored all of the correspondences identified in the relational structure of the analogy, it offers a wealth of educational opportunities for teaching stoichiometry. This includes teaching concepts such as proportions between reactants and products, equation balancing, excess and limiting reactants, purity, and yield in chemical processes.

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Author Biographies

Alexandre da Silva Ferry, Departamento de Educação, Centro Federal de Educação Tecnológica de Minas Gerais, Belo Horizonte. Brasil.

La persona posee un Doctorado en Educación por la Universidad Federal de Minas Gerais (UFMG), una Maestría en Educación Tecnológica por el Centro Federal de Educación Tecnológica de Minas Gerais (CEFET-MG) y una Licenciatura en Química por la UFMG. En 2017 llevó a cabo un Postdoctorado en Ciencias de la Educación, en el área de especialidad de Educación en Ciencias, en el Instituto de Educación de la Universidad de Minho, Portugal.

La persona se desempeñó como profesor efectivo del Magisterio Federal de Educación Básica, Técnica y Tecnológica en el Departamento de Química del CEFET-MG entre 2014 y 2019. Actualmente forma parte del Departamento de Educación, trabajando en el Programa de Posgrado en Educación Tecnológica en el CEFET-MG, en Belo Horizonte (MG), en el que también se desempeña como coordinador (2021-2023), habiendo sido coordinador adjunto de 2019 a 2021.

También coordina el Proyecto INCLUIR-CIÊNCIA, una acción de extensión enfocada en la creación y desarrollo de recursos didácticos basados en la incorporación de la Graficación Química Braille para la enseñanza inclusiva de estudiantes con discapacidad visual en la Educación Profesional y Tecnológica.

Luciana Paula de Assis, Programa de Pós-graduação em Educação Tecnológica de Minas Gerais, Belo Horizonte. Brasil.

Se ha obtenido la titulación de Maestría en Educación Tecnológica en la línea de investigación de Prácticas Educativas en Ciencia y Tecnología en el Centro Federal de Educación Tecnológica de Minas Gerais. Además, se posee una Licenciatura en Química Tecnológica de la Universidad Federal de Minas Gerais (2015) y una Licenciatura en Química de la Universidad Federal Centro de Tecnología Educativa de Minas Gerais (2016). Asimismo, se cuenta con experiencia como docente de Química en la red estatal de Minas Gerais, así como también como docente particular. Además, se ha participado en proyectos de iniciación científica en áreas tales como química inorgánica, química analítica, ciencia de los alimentos e ingeniería química. Se tiene un gran interés en el estudio de analogías y modelos en la enseñanza de la Química.

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